سند قطعی و وکالتی دو نوع سند قانونی هستند که در امور حقوقی و معاملاتی کاربرد دارند، اما از نظر ماهیت و تأثیر متفاوت می باشند. سند قطعی به دلیل تنظیم توسط مقام رسمی، از اعتبار قانونی بالاتری برخوردار بوده و قابلیت استفاده به عنوان وثیقه را دارد. سند وکالتی اما به وکیل یا نماینده قانونی شخص اعطا می شود تا به نام او و به نیابت از وی اقدام کند. از دیگر موارد در فرق سند قطعی و وکالتی می توان به شیوه تنظیم، مدت زمان تنظیم آنها، مدت زمان اعتبار، مقررات و موارد درج شده در هر یک، مدارک مورد نیاز برای تنظیم و … اشاره کرد.
در معاملات ملکی، بهتر است برای اطمینان از انتقال قانونی مالکیت و جلوگیری از بروز مشکلات حقوقی، با یک بهترین وکیل مشهد و سایر شهر ها مشورت شود.
- 1 سند قطعی چیست؟
- 2 سند وکالتی چیست؟
-
3
فرق سند قطعی و وکالتی چیست؟
- 3.1 1. فرق وکالت فروش با سند قطعی در مدت زمان اعتبار
- 3.2 2. فرق اسناد قطعی و وکالتی در نحوه تنظیم آنها
- 3.3 3. تفاوت در مدارک مورد نیاز، جهت تنظیم اسناد وکالتی و قطعی
- 3.4 4. فرق سند وکالتی و رسمی در مقررات آنها
- 3.5 5. مدت زمان اعتبار، فرق دیگر سند های قطعی و وکالتی
- 3.6 6. تفاوت اعتبار در مراجع قضایی برای سند وکالت نامه و قطعی
- 3.7 7. تفاوت در هزینه های اسناد وکالتی و قطعی
- 3.8 8. تفاوت در مدت زمان تنظیم برای اسناد قطعی و وکالتی
- 3.9 9. فرق وکالت فروش با سند قطعی در مالکیت
- 4 جمع بندی؛ تفاوت ها در سند قطعی و وکالتی
- 5 سوالات متداول در خصوص فرق سند قطعی و وکالتی
سند قطعی چیست؟
سند قطعی یا قولنامه قطعی چیست؟ یک سند رسمی است که مالکیت یک کالا (مثل ملک یا خودرو) را به طور قطعی و قانونی به نام شخص جدید ثبت می کند. این سند توسط سازمان های ذی ربط مانند اداره ثبت اسناد یا راهنمایی و رانندگی صادر شده و در آن تمام جزئیات مربوط به معامله از جمله مشخصات طرفین، مشخصات کالا و تاریخ انتقال مالکیت قید می شود؛ همچنین سند قطعی به عنوان مدرک قانونی مالکیت می باشد و وجود آن برای انجام معاملات بعدی و سایر امور حقوقی مرتبط با آن کالا مورد نیاز است.
سند وکالتی چیست؟
سند وکالتی یا سند وکالت نامه چیست؟ همان طور که از نامش پیداست، سندی است که در آن یک شخص به فرد دیگری اختیار می دهد تا به نمایندگی از او، کار های حقوقی خاصی را انجام دهد. به عنوان مثال در حوزه معاملات، معمولاً فروشنده به خریدار وکالت می دهد تا به اجازه و رضایت او سند ملک یا خودرو را به نام خودش منتقل کند. این نوع سند کاملا معتبر بوده و برای حل مشکلات خریدار و فروشنده در تمام مراجع و محاکم قضایی قابل استناد می باشد.
❌نکته: تنظیم کردن سند وکالتی فقط برای انتقال مالکیت یک کالا معین، در زمان مشخص شده ای می باشد و به معنای انتقال قطعی نیست.
فرق سند قطعی و وکالتی چیست؟
اسناد قطعی و وکالتی برای معاملات کالا های مختلف استفاده می شوند. با دانستن تفاوت های این دو سند و مقایسه آنها متوجه خواهید شد که کدام یک برای معامله شما بهتر و مناسب تر است.
البته باید به این نکته اشاره نمود که برای دانستن فرق بین سند قطعی و وکالتی باید به صورت اختصاصی برای اسناد مختلف مورد بررسی قرار گیرند؛ زیرا این تفاوت ها در برخی مواقع عمومیت نداشته و در هنگام تنظیم اسناد مربوط به کالای خاصی شاهد آنها هستیم.
1. فرق وکالت فروش با سند قطعی در مدت زمان اعتبار
یک فرق سند قطعی و وکالتی این است که سند های قطعی از نظر مدت زمان اعتبار، هیچ محدودیتی نداشته و به طور دائمی تنظیم می شوند؛ ولی در اسناد وکالتی، یک مدت مشخص برای تنظیم سند تعیین می شود که بعد از اتمام آن، اعتبار سند هم از بین می رود. با این حال، شخصی که وکالت نامه دارد باید قبل از گذشتن تاریخ اعتبار، برای تنظیم سند قطعی اقدام کند؛ زیرا بعد از آن دیگر امکان صدور سند وجود ندارد.
2. فرق اسناد قطعی و وکالتی در نحوه تنظیم آنها
سند های قطعی و وکالتی از نظر شیوه تنظیم با یکدیگر فرق دارند. برای تنظیم سند های قطعی، فروشنده و خریدار باید به سازمان ها و دفتر های خاصی که مرتبط با آنها هستند (مثل دفتر تنظیم پلاک برای انتقال سند قطعی خودرو) مراجعه کنند. سند های وکالتی اما برای تنظیم، نیاز به حضور در سازمان خاص نداشته و با مراجعه به دفترخانه اسناد رسمی هم انجام کار ها امکان پذیر است. به عبارت ساده تر، مالک کالا به یک فرد دیگر وکالت مالکیت را می دهد تا بتواند بدون حضور او ادامه روند معامله را انجام دهد.
3. تفاوت در مدارک مورد نیاز، جهت تنظیم اسناد وکالتی و قطعی
در تنظیم اسناد قطعی و وکالتی، مدارک مورد نیاز نیز برای هر دو متفاوت می باشد. برای اسناد قطعی، تعداد مدارک بیشتری لازم است؛ در حالی که اسناد قطعی برای تنظیم، مدرک های کمتری نیاز دارند.
✔ به عنوان مثال فرق سند قطعی و وکالتی در مدارک برای انتقال مالکیت یک آپارتمان به شرح زیر است.
مدارک لازم برای تنظیم سند قطعی مالکیت آپارتمان
- اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی طرفین معامله
- اصل سند مالکیت آپارتمان
- گواهی پایان کار ساختمان (اخذ پایان کار از شهرداری)
- مجوز ساخت ساختمان از شهرداری
- رسید پرداخت عوارض شهرداری
- اظهارنامه ارزش معاملاتی ملک (توسط کارشناس رسمی دادگستری تعیین می شود)
- سایر مدارک مورد نیاز با توجه به شرایط معامله (گواهی انحصار وراثت، حکم دادگاه و …)
مدارک لازم برای تنظیم سند وکالتی مالکیت آپارتمان
- اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی برای وکیل و موکل
- اصل یا کپی برابر اصل سند مالکیت ملک مورد نظر
- اصل یا کپی برابر اصل عقدنامه (در صورتی که ملک مشمول عقدنامه باشد)
- سایر مدارک مورد نیاز با توجه به شرایط وکالت
4. فرق سند وکالتی و رسمی در مقررات آنها
مقررات و موارد درج شده برای خرید و فروش کالا ها در تمام اسناد قطعی یکسان است؛ اما اسناد وکالتی بر اساس نوع کالا، بند ها و تبصره های متفاوت دارند. اطلاعات درج شده در این نوع اسناد با توجه به توافقات بین خریدار و فروشنده و آن کالایی که قرار است معامله شود، متغیر می باشد. تمام این موارد نشان می دهند که سند های وکالتی انعطاف پذیری بیشتری نسبت به اسناد قطعی داشته و با توجه به شرایط معامله تغییر می کنند.
5. مدت زمان اعتبار، فرق دیگر سند های قطعی و وکالتی
مالکیتی که در اسناد قطعی تایید می شود به طور دائمی و ثابت است به همین دلیل اعتبار بیشتری در محاکم قضایی داشته و برای خریدار هیچ نگرانی از این بابت وجود ندارد. سند های وکالتی اما دارای یک مدت زمان مشخص برای اعتبار هستند و در صورت فسخ شدن وکالت، خریدار دیگر هیچ دلیل قطعی برای اثبات مالکیت ندارد؛ بنابراین این نوع اسناد اعتبار چندانی ندارند.
❌ نکته: سند های وکالتی اگر در کنار اسناد رسمی مبایعه نامه یا همان قولنامه تنظیم شوند، معتبر بوده و برای اثبات مالکیت کافی هستند.
6. تفاوت اعتبار در مراجع قضایی برای سند وکالت نامه و قطعی
قابلیت استفاده از اسناد به عنوان وثیقه یک نیز فرق سند قطعی و وکالتی است که بستگی به نوع سند دارد. اسناد قطعی به دلیل رسمی و لازم الاجرا بودن و همچنین اعتبار بالا، امکان وثیقه گذاشتن برای بانک یا دادگاه را دارند. در حالی که اسناد وکالتی صرفاً اجازه انتقال مالکیت را می دهند و نمی توان از آن ها به عنوان تضمین استفاده کرد.
7. تفاوت در هزینه های اسناد وکالتی و قطعی
از نظر تفاوت در هزینه ها، سند قطعی به دلیل نیاز به ثبت رسمی، پرداخت مالیات نقل و انتقال، و سایر هزینه های قانونی مثل کارشناسی و ارزیابی ملک، هزینه بیشتری دارد. اما هزینه های تنظیم سند وکالتی به طور کلی کمتر است، زیرا نیازی به پرداخت مالیات نقل و انتقال نداشته و هزینه های اداری خاصی ندارد؛ همچنین هزینه تنظیم وکالت نامه در دفترخانه اسناد رسمی به مراتب کمتر از هزینه های ثبت سند قطعی می باشد.
8. تفاوت در مدت زمان تنظیم برای اسناد قطعی و وکالتی
فرایند های اجرایی سند های وکالتی کاملا ساده است و در مدت زمان کمی می توان آن را در دفاتر اسناد رسمی تنظیم کرد. تهیه سند قطعی اما مراحل بیشتر و طولانی تری نسبت به آن داشته و پیچیدگی مسیر آن، به سادگی سند های وکالتی نیست؛ در نتیجه فرایند و زمان رسیدگی به این نوع اسناد، زمان برتر است.
9. فرق وکالت فروش با سند قطعی در مالکیت
از نظر حقوقی کسی که سند رسمی قطعی به نام او بوده و اسمش در دفتر ثبت به عنوان مالک ذکر شده باشد، صاحب ملک یا دیگر کالا ها شناخته می شود. سند های وکالتی فقط یک تعهد برای شخص خریدار است تا مقدمات تنظیم سند رسمی را به نام مالک آن فراهم کند.
جمع بندی؛ تفاوت ها در سند قطعی و وکالتی
سند قطعی سندی رسمی است که مالکیت یک ملک یا دارایی را به نام شخص خاصی منتقل می کند، این سند توسط مراجع رسمی مانند اداره ثبت اسناد صادر شده و به عنوان مدرک قطعی مالکیت شناخته می شود؛ اما سند وکالتی سندی است که فرد مالک به شخص دیگری وکالت می دهد تا به نمایندگی از او اموری (مانند فروش ملک) را انجام دهد. این سند به تنهایی مالکیت را منتقل نمی کند و فقط به وکیل اجازه می دهد تا به جای مالک اقدامات را انجام دهد. این دو سند همچنین از نظر نحوه تنظیم، مدارک مورد نیاز، مدت زمان اعتبار، مقررات آنها، زمان اعتبار، هزینه های ثبت و مالکیت شان با یکدیگر فرق دارد. شما هم یک مورد دیگر از فرق سند قطعی و وکالتی را در بخش نظرات معرفی کنید.
سوالات متداول در خصوص فرق سند قطعی و وکالتی
تفاوت خانه وکالتی و سند دار چیست؟
تفاوت بین خانه وکالتی و خانه سند دار به نوع اسناد مالکیت و اعتبار قانونی آنها مربوط می شود. به طور کلی، خانه سند دار از نظر قانونی معتبر تر و مطمئن تر است و انتقال مالکیت آن ساده تر و ایمن تر از خانه وکالتی می باشد.
ایا با وکالت فروش میتوان سند قطعی زد؟
با وکالت فروش، شما نمی توانید به طور مستقیم سند قطعی تنظیم کنید، اما می توانید اقداماتی برای تنظیم سند قطعی انجام دهید.
وکالت قطعی چیست؟
وکالت قطعی به وکیل این امکان را می دهد که به طور کامل به نام موکل عمل کرده و تمام امور مربوط به حقوق و تعهدات قانونی را مدیریت کند، در حالی که موکل امکان کنترل و نظارت به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر تمام روند را دارد.