شهادت شهود در روند پیشروی پرونده ها و صدور احکام توسط قضات، بسیار تاثیرگذار است؛ زیرا بیشتر دعاوی که در مراجع قضایی پیگیری می شوند به کمک شهادت افراد به نتیجه و اثبات می رسند. در صورت مشاهده شهادت کذب نحوه اثبات شهادت دروغ به چه شکل است؟ به طور کلی 5 روش برای این کار وجود دارد. این شیوه ها عبارت اند از اقرار شاهد، علم قاضی، جرح شهود، گواهی افراد دیگر و پرسش سوالات هوشمندانه از شهود که پیشنهاد می دهیم این کار را به بهترین وکیل مشهد بسپارید؛ زیرا این کار نیازمند تخصص و تجربه ویژه ای دارد.
راه های اثبات شهادت دروغ در دادسرا
برای اثبات شهادت دروغ روش های مختلفی وجود دارد، از جمله این راه ها می توان به اقرار شاهد، علم قاضی و جرح شهود اشاره داشت. جرح شهود به این معنی است که شاهد شرایط قانونی شهادت را ندارد، این شرایط به شرح زیر است:
- بالغ
- عاقل
- عادل
- طهارت مولد
- نداشتن سوءسابقه
- نداشتن دشمنی با طرفین دعوا
- عدم اشتغال به گدایی و ولگردی
اگر شاهد یکی از این شرایط را نداشته باشد، می توان با اعتراض به این موضوع شهادت دروغ را ثابت کرد. روش های دیگر نحوه اثبات شهادت دروغ را برای شما در این بخش توضیح می دهیم.
1. اقرار شاهد
اگر فردی که شهادت کذب داده است به این موضوع اعتراف کند و صراحتا اعلام کند که شهادت خلاف حقیقت داده است، شهادت دروغ اثبات می شود.
2. گواهی و شهادت افراد دیگر
اگر دو شخص که شرایط شهادت دادن را دارند، گواهی بدهند شاهد شهادت کذب داده است امکان اثبات جرم فراهم می شود.
3. علم قاضی پرونده
گاهی اوقات قاضی با در نظر داشتن اسناد، مدارک و شواهد پرونده، به این علم می رسد که شاهد شهادت کذب داده است. در این شرایط قاضی می تواند اقدام به صدور حکم بر اساس علم خود کند.
4. جرح شهود
از دیگر راه های اثبات شهادت کذب، جرح شهود است. نحوه اثبات شهادت دروغ به شیوه جرح شهود به این صورت می باشد که فرد معترض ادعا می کند شاهد شرایطی که قانون برای شهود در نظر گرفته است را ندارد. سپس دادگاه اقدام به بررسی موارد جرح می کند.
5. پرسش سوالات هوشمندانه از شهود و ارائه تناقض در اظهارات
طرح سوالات زیرکانه و پشت سر هم از شاهد و به چالش کشیدن آن می تواند باعث گیج و سردرگم شدن او و فاش شدن حقایق در این بین شود. این کار نیاز به طراحی سوالات و سناریو پیش از دادگاه توسط وکیل دارد. پیشنهاد می کنیم از قاضی پرونده تقاضای ادای شهادت منفردانه شهود کنید.
ارکان تشکیل دهنده جرم شهادت دروغ
برای تشکیل هر جرمی 3 رکن باید وجود داشته باشد. اولین مورد رکن قانونی است، برای این که کاری جرم محسوب شود باید در قانون برای آن مجازات در نظر گرفته شده باشد. مورد دوم رکن مادی است، مهم ترین چیزی که بررسی می شود رفتار جرم می باشد. شهادت دروغ باید در دادگاه و نزد مقام رسمی که صلاحیت استماع شهادت را دارد انجام شده باشد؛ اگر شهادت خارج از دادگاه داده شده باشد، این جرم راه محقق نمی کند. مورد آخر رکن روانی است که شهادت دروغ از جرائم عمدی می باشد.
مهلت شکایت به شهادت دروغ
با توجه به این که مهلت شکایت نسبت به شهادت دروغ از مواردی است که شامل مرور زمان تعقیب می شود، جرم شهادت کذب پس گذشت یک سال دیگر پیگیری نخواهد شد و مشمول مرور زمان تعقیب می شود.
مرور زمان مدتی است که پس از گذشت آن دیگر جرم پیگیری نمی گردد و مجازات هم اعمال نخواهد شد و به 3 قسم است:
- مرور زمان تعقیب
- زمان صدور حکم
- مرور زمان اجرای حکم
جرم و مجازات شهادت دروغ
با توجه به این که شهادت دروغ چه شفاهی و چه کتبی جزء جرائم عمدی محسوب می شود، مجازات قسم و شهادت دروغ در دادگاه اسلامی طبق ماده 649 و 650 قانون مجازات اسلامی شاهد از 3 ماه و یک روز تا 2 سال محکوم به حبس خواهد شد. همچنین مطابق با حکم شرعی مجازات نقدی شهادت کذب، از حدود 1 میلیون 500 هزار ریال تا 12 میلیون ریال می باشد.
توجه داشته باشید که بر اساس قانون جدید اگر شهادت دروغ در مورد قصاص و دیات باشد، شاهد باید خسارات وارد شده به طرفین دعوا را جبران نماید و اگر فرد مقابل راضی به دریافت خسارت نشود با نظر قاضی همان گونه که فرد بی گناه قصاص شده، شاهد هم مجازات و قصاص خواهد شد.
شهادت دروغ از نگاه اسلام و مجازات آن
شهادت کذب از دید اسلام از گناهان کبیره است که به شدت نهی شده و همچنین مجازات های سنگینی برای آن در نظر گرفته شده است. مجازات شهادت به دروغ به 2 بخش اصلی تقسیم می شود.
- مجازات عمومی: اگر شهادت دروغ فردی اثبات شود، باید او را در شهر و محله اش بگردانند و اعلام کنند این فرد شهادت کذب داده و از این به بعد شهادت او مورد قبول نمی باشد. همچنین حاکم شرع اجازه دارد او را به مقداری که لازم می داند تعریز کند.
- مجازات اختصاصی: این مورد بستگی به موضوع شهادت دارد، اگر شهادت دروغ موجب وارد شدن خسارت (قصاص و خسارت مالی) شده باشد، باید جبران شود.
سخن نهایی نحوه اثبات شهادت دروغ
شهادت افراد در دادگاه ها از جمله موارد مهم و اثر گذار در حکم قاضی است؛ پس حقیقت این امر بسیار حائز اهمیت می باشد. اگر فردی شهادت کذب داد چه باید کرد؟ نحوه اثبات شهادت دروغ به چه شکل است؟ به طور کلی برای اثبات شهادت دروغ 5 روش وجود دارد، این راه ها عبارت اند از اقرار فرد، شهادت افراد دیگر، علم قاضی، جرح شهود و پرسش سوالات متداول که بهتر است توسط وکلای خبره و با تجربه مانند گروه حقوقی نیکرا انجام شوند. همچنین این جرم مجازات هایی مانند 3 ماه تا 2 سال حبس، پرداخت جریمه نقدی و حتی در مواردی قصاص دارد.
سوالات متداول
مرور زمان در شهادت دروغ به چه معناست؟
مرور زمان در شهادت دروغ به این معنی است که اگر کسی در یک زمان شهادتی می دهد، اما بعد از مدتی اطلاعات جدیدی به دست می آورد که برخلاف چیزی است که شهادت داده، این امکان وجود دارد که شهادت خود را تغییر و تصحیح کند.
آیا جرم شهادت کذب قابل گذشت می باشد؟
خیر، جرم شهادت دروغ از جمله جرایم غیر قابل بخشش به شمار می رود که امکان گذشت در آن وجود ندارد.