عدم حضور زوج در دادگاه نفقه، به ضرر او است و باعث می شود فرصت بیان اظهارات و دفاع از خود را از دست بدهد. برخی از مردم، به اشتباه فکر می کنند که اگر در دادگاه حاضر نشوند، این عدم حضور به نفع آنها خواهد بود؛ ولی اینگونه نیست و در هر صورت جلسه برگزار شده و حکم به صورت غیابی صادر می گردد.
عواقب حاضر نشدن مرد در دادگاه نفقه
حاضر نشدن مرد در دادگاه نفقه، به عنوان خواهان و خوانده تفاوت دارد و به شرح زیر است:
- اگر مرد خوانده باشد; یعنی زن از او به دلیل پرداخت نکردن نفقه شکایت کرده باشد، باید در دادگاه حاضر شده و به دفاع از خود بپردازد یا وکیل خود را به جلسه بفرستد. غیبت او عواقب ناخوشایندی دارد و باعث می شود که نتواند دفاعیات خود را بیان کند و دیگر برای بیان اظهارات و ارائه مدارک، فرصتی نخواهد داشت. در این شرایط، زن با کمک بهترین وکیل مشهد یا شهر محل سکونت خود، می تواند روند دادرسی را به نفع خود پیش ببرد.
- اگر مرد خواهان باشد; حضور او در جلسه رسیدگی الزامی نیست و می تواند وکیل خود را بفرستد یا لایحه ای تنظیم کرده و به دادگاه ارسال کند. اما اگر خود او در دادگاه حاضر نشود، وکیل نداشته باشد و لایحه ای نیز ارسال نکند، درخواست باطل شده و رسیدگی به پرونده متوقف می گردد.
رای غیابی دادگاه نفقه در صورت حاضر نشدن مرد در دادگاه
اگر زن دادخواست نفقه را تنظیم کرده باشد، مرد باید در جلسه دادرسی حاضر شود و دفاعیات خود را بیان کند؛ برای مثال اگر زن از او تمکین ندارد، اعلام کند که به دلیل عدم تمکین همسر، نفقه را پرداخت نمی کند و مدارک موجود را ارائه دهد.
اگر مرد در دادگاه حاضر نشده، وکیل خود را نفرستد و لایحه نیز ارسال نکند، محکوم شده و رای به صورت غیابی صادر می گردد. این حکم ممکن است پرداخت مالی توسط مرد یا حبس او باشد. رای صادر شده تا 20 روز قابل اعتراض است و در صورت عدم اعتراض، اجرایی می شود.
مزایای حضور در دادگاه نفقه
حضور در دادگاه نفقه مزایای زیادی دارد که به شرح زیر است:
- با حضور در جلسه رسیدگی، این امکان برای شخص وجود دارد که دفاعیات خود را مطرح کند.
- اگر قاضی برای روشن شدن قضیه سوال بپرسد، جوابگو باشد.
- اگر طرف مقابل، ادعاهای خلاف واقع داشته باشد، کذب بودن آنها را با دلیل و مدرک ثابت کند.
دلایل موجه عدم حضور مرد در دادگاه نفقه
با عدم حضور زوج در دادگاه نفقه، اگر مرد، برای عدم حضور خود دلیل موجهی داشته باشد، باید آن را ارائه کند. موارد زیر از جمله دلایل موجه برای عدم حضور در دادگاه هستند:
- ابتلا به بیماری جسمانی که حرکت کردن برای مرد آسیب زننده باشد.
- وقوع حوادث و بلایای طبیعی و غیر منتظره مانند سیل و زلزله
- حبس یا ربوده شدن مرد
- فوت بستگان درجه یک و درجه دو مانند پدر و مادر یا فرزندان
- ابتلا به بیماری هایی مانند کرونای شدید
جمع بندی؛ عدم حضور زوج در دادگاه نفقه
عدم حضور زوج در دادگاه نفقه، باعث می شود که فرصت دفاع از خود را از دست بدهد. با عدم حضور مرد، جلسه رسیدگی به پرونده برگزار می شود و رای به صورت غیابی صادر می شود. حکم صادره تا 20 روز قابل اعتراض است. اگر مرد برای عدم حضور خود دلایل موجهی مانند ابتلا به بیماری های شدید یا وقوع حوادث طبیعی داشته باشد، می تواند آنها را ارائه کرده و به رای صادر شده اعتراض کند. سپردن وکالت به وکلای گروه حقوقی نیکرا، یک گزینه عالی برای افرادی است که زمان کافی برای حضور در دادگاه ها و پیگیری روند دادرسی را ندارند.
سوالات متداول؛ عدم حضور در دادگاه نفقه
اگر مرد در دادگاه نفقه حاضر نشود جلسه کنسل می شود؟
خیر، جلسه بدون حضور او برگزار شده و رای به صورت غیابی صادر می شود.
اگر مرد نخواهد در دادگاه نفقه حاضر شود باید چه کار کند؟
اگر مرد قصد حضور در دادگاه نفقه را نداشته باشد باید وکیل خود را بفرستد یا لایحه به دادگاه ارسال کند.