محاربه و افساد فی الارض یعنی چه؟

محاربه و افساد فی الارض یعنی چه

محاربه و افساد فی الارض یعنی چه؟ این دو اصطلاح، به اعمال مجرمانه ای اشاره دارند که امنیت جامعه را به خطر می اندازد. محاربه در لغت به معنای جنگیدن و در فقه به معنای ترساندن مردم با سلاح است. افساد فی الارض نیز در لغت معنای تباهکاری در زمین را می دهد و در فقه، بحث مستقلی راجع به آن انجام نشده است.

محاربه و افساد فی الارض، عواقب بسیار سنگینی دارند؛ پس در صورت مواجه شدن با این جرائم، بهتر است موضوع را به سرعت با بهترین وکیل مشهد یا شهر محل اقامت خود در میان بگذارید.

محاربه چیست؟

محاربه چیست

محاربه به معنای جنگیدن و مقابله با دیگران است. در حقوق جزا، منظور از محاربه، ایجاد رعب و وحشت در جامعه به وسیله سلاح و ابزارهای خطرناک می باشد. به فردی که با سلاح، اقدام به تهدید و آزار و اذیت مردم می کند، محارب گفته می شود. در ماده 279 قانون مجازات اسلامی اشاره شده است که:”محاربه عبارت از کشیدن سلاح به قصد جان، مال یا ناموس مردم یا ارعاب آنها است، به نحوی که موجب ناامنی در محیط گردد.”

عناصر تشکیل دهنده محاربه

برای این که کار انجام شده به عنوان محاربه شناخته شود، باید عناصر زیر وجود داشته باشند:

  • سلاح خطرناک: وجود هر نوع سلاح گرم یا سرد برای ایجاد رعب و وحشت
  • قصد و نیت فرد: هدف فرد از اقدام انجام شده، ایجاد ترس و ناامنی در جامعه باشد.
  • قابلیت عملی شدن تهدید: تهدید به گونه‌ ای باشد که مردم احساس خطر کنند.

افساد فی الارض چیست؟

افساد فی الارض به معنای فساد در زمین و برپا کردن آشوب است و در حقوق جزا به کارهایی گفته می شود که امنیت جامعه را به خطر می اندازند. ماده 286 قانون مجازات اسلامی اعلام می کند که:”هرکس به طور گسترده، مرتکب جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد، جرایم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور، نشر اکاذیب، اخلال در نظام اقتصادی کشور، احراق و تخریب، پخش مواد سمی و میکروبی و خطرناک یا دایر کردن مراکز فساد و فحشا یا معاونت در آنها گردد به گونه ای که موجب اخلال شدید در نظم عمومی کشور، ناامنی یا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی، یا سبب اشاعه فساد یا فحشا در حد وسیع گردد مفسد فی الارض محسوب و به اعدام محکوم می‌گردد.” به فردی که مرتکب جرم افساد فی الارض و ایجاد آشوب و اغتشاش در جامعه می شود، مفسد فی الارض می گویند.

مصادیق افساد فی الارض

موارد زیر از جمله مصادیق و نمونه های افساد فی الارض محسوب می شوند:

  • اقداماتی که با هدف براندازی نظام جمهوری اسلامی انجام شود.
  • تشکیل دادن گروه های مسلح که هدف آنها اقدام برای عملیات مسلحانه بر علیه حکومت است.
  • اقداماتی که با هدف تفرقه اندازی بین مذاهب و اقوام مختلف انجام شوند.
مدارک لازم برای اثبات اخاذی چیست؟
ادامه مطلب

تفاوت محاربه و افساد فی الارض

تفاوت محاربه و افساد فی الارض

بسیاری از افراد نمی دانند که محاربه و افساد فی الارض یعنی چه و این دو چه تفاوت هایی با هم دارند؟ در آیه 33 سوره مائده آورده شده که:”همانا کیفر کسانی که به محاربه با خدا و رسولش برمی‌خیزند و برای فساد بر زمین می‌کوشند، قتل یا به دار آویختن یا بریدن دست‌ ها و پاهای‌شان به‌طور معکوس یا تبعید آنهاست.” با توجه به این که محاربه و افساد فی الارض در این جا پشت سر هم آورده شده اند، برخی بر این باورند که این دو یکی هستند و برخی دیگر، آنها را متفاوت می دانند. می توان گفت که محاربه و افساد فی الارض با وجود تشابه، تفاوت هایی نیز دارند؛ به این صورت که هر محاربی، مفسد فی الارض به شمار می رود؛ اما هر مفسد فی الارضی، محارب نیست؛ مگر این‌که اقدام مسلحانه انجام دهد. موارد زیر از دیگر تفاوت هایی هستند که می توان برای محاربه و افساد فی الارض نام برد:

  • گستردگی عمل: معمولا محاربه یک عمل فردی یا گروهی محدود است؛ اما افساد فی الارض شامل اقدامات گسترده و سازمان‌ یافته می باشد.
  • هدف عمل: هدف محارب، ایجاد رعب و وحشت است؛ اما هدف مفسد فی الارض، ایجاد آشوب در جامعه و براندازی نظام است.

جمع بندی؛ محاربه و افساد فی الارض یعنی چه

محاربه و افساد فی الارض یعنی چه؟ محاربه به معنای ایجاد رعب و وحشت با استفاده از سلاح های سرد است و افساد فی الارض، به معنای فساد و آشوب در جامعه می باشد. شخصی که محاربه انجام داده، محارب و فردی که مرتکب فساد فی الارض شده است، مفسد فی الارض نامیده می شود. رابطه بین محاربه و فساد فی الارض بدین صورت است که هر محاربی مفسد فی الارض شناخته می شود؛ اما هر مفسد فی الارضی، محارب محسوب نمی شود. در صورت مواجه شدن با این جرم ها، نیاز است که برای اثبات و دفاع از حق خود به سرعت به وکیل مراجعه کنید. گروه حقوقی نیکرا، در شرایط سخت، همراه شما هستند و به شما عزیزان دلگرمی می دهند.

سوالات متداول؛ محاربه و افساد فی الارض

محارب کیست؟

محارب فردی است که با داشتن سلاح، اقدام به ترساندن مردم می کند.

مفسد فی الارض کیست؟

به فردی که جرم افساد فی الارض انجام می دهد و دست به آشوب و اغتشاش در جامعه می زند، مفسد فی الارض گفته می شود.

هر مفسد فی الارضی محارب است؟

خیر، هر مفسد فی الارضی محارب محسوب نمی شود؛ مگر این که سلاح داشته باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا