مجازات ترک انفاق چیست

مجازات ترک انفاق چیست

مجازات ترک انفاق چیست؟ ترک انفاق در صورت وجود سه شرط رابطه زوجیت، تمکین زوجه و توانایی مالی زوج جرم شناخته می شود. در این شرایط چنانچه زوج از پرداخت نفقه امتناع ورزد به حبس تعزیری درجه شش محکوم می شود.

با ثبت دادخواست حقوقی ترک انفاق از سوی زوجه و صدور حکم از سوی دادگاه، چنانچه نفقه دهنده همچنان از پرداخت نفقه امتناع کند، زوجه می تواند تقاضای طلاق کند و یا درخواست توقیف اموال نفقه دهنده را مطالبه نماید. قطعا دریافت مشاوره از بهترین وکیل مشهد، تهران و… می تواند نتیجه رضایت بخش این پرونده را تضمین کند.

ترک انفاق چیست؟

ترک انفاق چیست

ترک انفاق از جرایم کیفری است که به موجب آن فرد مکلف به پرداخت نفقه به افراد تحت تکفل خود، از انجام این کار خودداری می کند. این جرم تبعات خانوادگی و اجتماعی دارد. به همین دلیل در قانون تلاش شده است تا با تعیین مجازات برای این جرم از وقوع این تبعات جلوگیری شود.

مجازات ترک انفاق چیست؟

عدم پرداخت نفقه یک تخلف اخلاقی است و از نظر قانونی نیز جرم تلقی می شود. زمانی که مردی مکلف به پرداخت نفقه به همسر و فرزندان خود است، قانون باید با در نظر گرفتن راهی، فرد را به انجام این کار اجبار کند.

مطابق ماده 53 قانون حمایت خانواده مجازات جرم ترک انفاق به صورت زیر تعریف می شود:

هرکس با داشتن استطاعت مالی، نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد یا از تأدیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع کند به حبس تعزیری درجه شش محکوم می‌ شود. تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی است و در صورت گذشت وی از شکایت در هر زمان تعقیب جزائی یا اجرای مجازات موقوف می‌ شود.”

بر اساس این قانون چنانچه مردی علیرغم داشتن استطاعت مالی نفقه همسر و فرزندان خود را پرداخت نکند، به حبس تعزیری درجه شش، یعنی 3 ماه تا 1 سال، محکوم می شود. البته، در شرایطی که مرد ثابت کند زن از او تمکین نمی کند، مجازات او لغو می شود و از پرداخت نفقه نیز معاف می گردد.

علاوه بر مجازات حبس، دادگاه می تواند مرد را به پرداخت نفقه هم محکوم کند. این مجازات ترکیبی جهت تضمین حقوق مالی و معیشتی و جلوگیری از عدم بی توجهی به تعهدات مالی خانواده است.

شرایط لازم الاجرا بودن مجازات ترک انفاق

شرایط لازم برای محقق شدن جرم و تعیین مجازات ترک انفاق چیست؟ در قانون جهت پاسخ به این سوال به سه فاکتور اشاره شده است:

رابطه زوجیت

اولین شرطی که برای تحقق جرم انگاری ترک انفاق تعریف می شود، وجود رابطه زوجیت به صورت عقد نکاح دائم بین زن و شوهر است. در چنین شرایطی چنانچه مرد از پرداخت نفقه امتناع کند مجرم شناخته می شود.

تمکین زوجه

این فاکتور به معنای عدم امتناع زن از انجام وظایف زناشویی است. چنانچه مردی تمکن مالی لازم برای پرداخت نفقه را داشته باشد، و بدون هیچ عذر قانونی ترک این فعل کند، مرتکب جرم ترک انفاق شده است.

تمکن مالی زوج

در شرایطی که مرد توانایی مالی برای پرداخت نفقه را داشته باشد اما بدون دلیل قانونی از انجام این فعل خودداری کند، مرتکب جرم ترک انفاق شده است.

آثار حکم (مجازات) ترک نفقه

آثار حکم (مجازات) ترک نفقه

صدور حکم یا مجازات ترک انفاق کیفری چه آثاری دارد؟

با ثبت دادخواست حقوقی ترک انفاق از سوی زوجه یا اقارب واجب النفقه و صدور حکم از سوی دادگاه، چنانچه نفقه دهنده همچنان از پرداخت نفقه امتناع کند:

  • زوجه می تواند با اثبات عسر و حرج خود در زندگی مشترک تقاضای طلاق کند.
  • زوجه و افراد واجب النفقه با در دست داشتن این حکم می توانند درخواست توقیف اموال نفقه دهنده را مطالبه نمایند.

ارکان جرم ترک انفاق

ترک انفاق زمانی به عنوان جرم شناخته می شود که سه عنصر مادی، روانی و قانونی آن محقق شود.

عنصر قانونی ترک انفاق

 این عنصر به مفهوم جرم انگاری کردن این عمل بر اساس قانون و تعیین مجازات برای آن است. بر اساس ماده 53 قانون حمایت خانواده ترک انفاق جرم محسوب می شود و برای آن مجازاتی تعیین شده است.

عنصر روانی (معنوی) ترک نفقه

این عنصر به معنای اراده مجرم برای انجام یا ترک یک عمل است. بر این اساس، عنصر روانی ترک انفاق به این معناست که فرد با نیت خاصی نسبت به ترک انجام فعل مربوطه (عدم پرداخت نفقه) اقدام کرده باشد. چنانچه شخص از روی اکراه، تهدید یا اجبار ترک این عمل کند، عنصر روانی جرم شکل نگرفته است. مانند شرایطی که مرد به دلیل حبس در زندان قادر به پرداخت نفقه نیست. به عبارتی صرفا ترک فعل عدم پرداخت نفقه جرم محسوب نمی شود؛ بلکه باید قصور زوج در پرداخت نفقه و یا قصد مجرمانه وی در عدم پرداخت آن اثبات شود.

عنصر مادی ترک نفقه

این عنصر به معنای عمل مجرم در عالم خارج است. این عنصر در جرم ترک نفقه به صورت خودداری از پرداخت نفقه افراد واجب النفقه تعریف می شود. در این ارتباط، قانونگذار تکلیفی برای افراد مقرر داشته که امتناع از آن شامل مجازات می شود.

مستندات قانونی جرم انگاری و مجازات ترک انفاق

مستندات قانونی جرم انگاری و مجازات ترک انفاق چیست؟ قانونگذار ترک نفقه را یکی از اعمال مجرمانه شناخته و برای آن مجازات تعیین کرده است. در در ادامه به برخی مستندات این جرم بر اساس قوانین مختلف از جمله قانون حمایت خانواده و قانون مدنی اشاره می کنیم:

  • ماده 53 قانون حمایت خانواده: بر اساس این ماده شخصی که با وجود استطاعت مالی از پرداخت نفقه زن و سایر اشخاص واجب النفقه امتناع کند به حبس تعزیری درجه 6 محکوم می شود.
  • ماده 1106 قانون مدنی: در این ماده صراحتا بیان شده است که در عقد دائم، مرد مسئول پرداخت نفقه زن است
  • ماده 1107 قانون مدنی: این ماده به بیان تعریفی از نفقه پرداخته است. در این تعریف نفقه عبارت است از تمام نیازهای متناسب و متعارف با نیاز زن (اثاث، هزینه های درمانی، مسكن، لباس، غذا و خادم در صورت نقصان یا مرض همسر)
  • ماده 1102 قانون مدنی: این ماده هم یکی از مستندات پرداخت نفقه است. این ماده به برقراری حقوق و تکالیف زوجین در برابر یکدیگر بلافاصله پس از جاری شده عقد نکاح و ایجاد رابطه زوجیت می پردازد.
  • ماده 1108 قانون مدنی: در این ماده به رابطه عدم تمکین و پرداخت نفقه اشاره شده است. بر اساس آن چنانچه زن مطاع اوامر شرعی مرد نباشد مستحق دریافت نفقه نخواهد بود.
  • سایر مستندات قانونی: ماده 1109( پرداخت نفقه در دوران عقد)، ماده 1127 (ابتلای زوج به بیماری های مقاربتی و نقش آن در مجوز عدم تمکین)، ماده 1111 و 1112 (استنکاف شوهر از پرداخت نفقه و تاثیر دادگاه در الزام پرداخت آن)

نحوه شکایت از جرم عدم پرداخت نفقه

مراحل شکایت از جرم ترک انفاق بدین صورت است:

  • زوجه پس از تنظیم شکواییه با مراجعه به دادسرای محل وقوع جرم اقدام به ثبت شکایت می کند.
  • سپس شکواییه از طرف سرپرست دادسرا به یکی از شعب بازپرسی یا دادیاری ارجاع می شود.
  • از زوجه تحقیق به عمل می آید و احضاریه ای برای احضار زوج به دادسرا ارسال می گردد. در این صورت:
  • چنانچه زوج دلایلی مورد قبول دادگاه مبنی بر عدم تمکین زوجه ارائه دهد قرار منع تعقیب صادر می شود.
  • در صورتیکه وی عمدا و با سوء نیت از پرداخت نفقه خودداری کرده باشد به حبس تعزیری درجه شش محکوم می شود.

شرایط رد شدن شکایت ترک انفاق

شکواییه ترک انفاق با استناد به مدارک و شواهد ارائه شده و به تشخیص قاضی پرونده رد می شود. قاضی در شرایط زیر این شکواییه را رد می کند:

  • ارائه مدارکی دال بر پرداخت کامل و به موقع نفقه از سوی متهم
  • عدم اثبات مدارک قانونی جهت اثبات رابطه زوجیت
  • عدم درخواست نفقه از سوی همسر
  • اثبات مشکلات مالی و عدم توانایی مالی متهم
  • ارائه مدارک دال بر ترک خانواده توسط همسر
  • رعایت مندرجات قرارداد یا توافق بین زوجه در مورد پرداخت نفقه

روش های اثبات ترک انفاق در دادگاه

روش های اثبات ترک انفاق در دادگاه

دلایل و مستندات مختلفی برای اثبات این جرم وجود دارد. مهم ترین آن شهادت شهود است. در این ارتباط، هر یک از طرفین دعوا باید برای اثبات ادعای خود شاهدان خود را به دادگاه معرفی کنند.

سایر روش هایی که می توان در دادگاه برای اثبات این جرم به آنها استناد کرد:

  • اقرار: زوج یا زوجه در مورد پرداخت یا عدم پرداخت نفقه
  • گزارش پلیس: در مورد تمکین یا عدم تمکین زوجه
  • ارائه فیش بانکی: از سوی زوج مبنی بر پرداخت نفقه در مدت زمان تعیین شده

در پایان، مجازات ترک انفاق چیست؟

مجازات ترک انفاق چیست؟ جرم ترک انفاق و تعیین مجازات آن تحت شرایطی چون رابطه زوجیت، تمکین زوجه و تمکن مالی زوج، محقق می شود. در این شرایط چنانچه مردی نفقه زن را پرداخت نکند به حبس تعزیری درجه شش (3 ماه تا 1 سال حبس) محکوم می شود. بعلاوه، دادگاه می تواند مرد را به پرداخت نفقه هم محکوم کند. با تنظیم شکوائیه و تحقیق از زوجه توسط دادسرا در صورت ارائه مدارک دال بر عدم تمکین زوجه قرار منع تعقیب صادر می شود و در صورت اثبات سوء نیت زوج از عدم پرداخت، به مجازات حبس محکوم می گردد. با استناد به مدارکی چون پرداخت کامل و به موقع نفقه، ترک خانواده توسط همسر و عدم توانایی مالی زوج این شکواییه تنظیم شده رد می شود.

گروه حقوقی نیکرا به عنوان اولین و معتبرترین گروه حقوقی در سطح شهر مشهد آماده پیگیری و رفع تمامی مشکلات حقوقی و کیفری شما عزیزان میباشد.

مجازات فحاشی و تهدید درب منزل همسایه چیست؟
ادامه مطلب

سوال متداول

آیا مجازات جرم ترک انفاق قابل گذشت است؟

بله. تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی است و در صورت گذشت وی از شکایت در هر زمان تعقیب جزائی یا اجرایمجازات موقوف می شود.

مجازات ترک انفاق در قانون کاهش چیست؟

در ماده 53 حمایت از خانواده مجازات عدم پرداخت نفقه در صورت توانایی مالی زوج و تمکین زوجه حبس تعزیری درجه شش 06 ماه تا دو سال) تعریف شده است که در قانون جدید به 3 ماه تا یک سال کاهش یافته است

موارد مجاز برای عدم تمکین زوجه چیست؟

ابتلا زوجه به بیماری هایی خاص، مبتلا شدن زوج به بیماری های مقاربتی، حق حبس زوجه (امتناع زوجه از ایفای وظایف خود در برابر زوج تا زمانی که مهر به او تسلیم نشده است.)، اختیار داشتن زوجه برای تعیین مسکن جداگانه و ضرر مالی، بدنی و یا شرافتی زن در صورت بودن با شوهر در یک منزل. در این شرایط عدم تمکین زوجه تحت حمایت قانونگذار قرار می گیرد. به این معنا که عدم تمکین وی استحقاق او را برای دریافت نفقه از بین نمی برد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا