نحوه توقیف اموال برای چک برگشتی به این ترتیب است که شما می توانید پس از دریافت گواهی عدم پرداخت چک از بانک از طریق یکی از مراجع کیفری، ثبتی یا حقوقی برای توقیف اموال صادرکننده چک اقدام نمایید. البته این کار منوط به آن است که چک به تاریخ روز صادر شده باشد و مهلت دار نباشد، بابت امانت و یا ضمانت صادر نشده باشد، سفید امضا نباشد، کمتر از شش ماه از تاریخ صدور آن و یا گواهی عدم پرداخت گذشته باشد و همچنین بعد از صدور گواهی عدم پرداخت، چک به شخص دیگری منتقل نشده باشد. شخص بدهکار می تواند چنانچه مدعی پرداخت مبلغ بدهی گردد به توقیف اموال خود اعتراض نماید. بهتر است قبل از هر اقدامی در خصوص توقیف اموال بدهکار با بهترین وکیل مشهد از طریق سایت گروه حقوقی نیکرا مشورت نمایید.
خلاصه محتوا |
|
شرایط برگشت زدن چک | صدور دستور عدم پرداخت مبلغ چک توسط صادر کننده چک، نبود اعتبار کافی نزد بانک، صدور چک از حسابی که بسته یا مسدود شده است، مشکلات تنظیم نادرست چک از قبیل قلم خوردگی بدون پشت نویس، عدم تطابق امضای پای سند چک با امضای ثبت شده از صاحب حساب نزد بانک، وجود اختلاف در مطالبه چک مانند عدم مطابقت مبلغ ذکر شده به حروف با مبلغ ذکر شده به عدد و… |
مراجع صلاحیت دار جهت توقیف اموال در چک برگشتی | مرجع کیفری، مرجع ثبتی، مرجع حقوقی |
شرایط مراجعه به مرجع کیفری | چک به تاریخ روز صادر شده باشد و مهلت دار نباشد، چک بابت امانت و یا ضمانت صادر نشده باشد، چک سفید امضا نباشد، کمتر از شش ماه از تاریخ صدور چک و یا گواهی عدم پرداخت گذشته باشد، بعد از صدور گواهی عدم پرداخت، چک به شخص دیگری منتقل نشده باشد. |
شرایط مراجعه به مرجع ثبتی | گواهی عدم پرداخت چک به دلایلی از جمله عدم مطابقت دست خط و امضای صادرکننده چک صادر نشده باشد |
شرایط مراجعه به مرجع حقوقی | چک ظرف مدت ۱۵ روز برگشت خورده باشد |
شرایط اعتراض به توقیف اموال برای چک برگشتی | شخص بدهکار مدعی پرداخت مبلغ بدهی گردد، بدهکار سند لازم الاجرا استنادی طلبکار را جعلی اعلام کند، شخص ثالثی مدعی مالکیت مالی توقیف شده باشد، طلبکار مال دیگری را برای توقیف معرفی نماید |
- 1 شرایط برگشت زدن چک
- 2 نحوه توقیف اموال برای چک برگشتی
- 3 مراجع صلاحیت دار جهت توقیف اموال در چک برگشتی
- 4 رفع توقیف اموال در چک برگشتی
- 5 اعتراض به توقیف اموال برای چک برگشتی
- 6 استیفای مبلغ چک در صورت عدم امکان توقیف اموال در چک برگشتی
- 7 سوالات متداول نحوه توقیف اموال برای چک برگشتی
- 8 جمع بندی نحوه توقیف اموال برای چک برگشتی
شرایط برگشت زدن چک
شما برای این که بتوانید هرگونه اقدام قضایی در خصوص یک چک انجام دهید ابتدا باید چک مورد نظر توسط شما به عنوان ذینفع در بانک مرجع برگشت زده و گواهی عدم پرداخت دریافت نمایید. در شرایط ذیل می توانید چک مذکور را برگشت بزنید:
- صدور دستور عدم پرداخت مبلغ چک توسط صادر کننده چک
- نبود اعتبار کافی نزد بانک
- صدور چک از حسابی که بسته یا مسدود شده است
- مشکلات تنظیم نادرست چک از قبیل قلم خوردگی بدون پشت نویس، عدم تطابق امضای پای سند چک با امضای ثبت شده از صاحب حساب نزد بانک، وجود اختلاف در مطالبه چک مانند عدم مطابقت مبلغ ذکر شده به حروف با مبلغ ذکر شده به عدد و…
نحوه توقیف اموال برای چک برگشتی
نحوه توقیف اموال برای چک برگشتی به این ترتیب است که پس از دریافت گواهی عدم پرداخت چک از بانک این امکان برای شما ایجاد می شود به مراجع قضایی صالح برای دریافت مراجعه نمایید. در آن صورت با توقیف اموال صادر کننده چک می توانید وی را به پرداخت مبلغ چک مجبور نمایید. در غیر این صورت خواهید توانست آن اموال را به خودتان انتقال دهید و یا این که با مزایده گذاشتن آن ها مبلغ طلب خود را وصول کنید.
مراجع صلاحیت دار جهت توقیف اموال در چک برگشتی
پرداخت چک به صورت فوری است و بدین منظور در قانون روش های خاصی برای پرداخت آن در نظر گرفته شده است. مراجع زیر می توانند توقیف اموال در چک برگشتی را انجام دهند:
- مرجع کیفری
- مرجع ثبتی
- مرجع حقوقی
در ادامه هر یک از آنها را بررسی خواهیم کرد.
-
مرجع کیفری
شما می توانید با گواهی عدم پرداخت با رجوع به دادسرای واقع شده در محل بانکی که گواهی عدم پرداخت را صادر کرده درخواست حکم جلب و یا احضار به دادسرا نمایید. شما به منظور جلوگیری از فرار شخص و پرداخت نکردن دین خود می توانید از طریق تامین خواسته کیفری معادل مبلغ چک از اموال وی را توقیف نمایید. انجام این کار منوط به شرایط زیر است:
- چک به تاریخ روز صادر شده باشد و مهلت دار نباشد.
- چک بابت امانت و یا ضمانت صادر نشده باشد.
- چک سفید امضا نباشد.
- کمتر از شش ماه از تاریخ صدور چک و یا گواهی عدم پرداخت گذشته باشد.
- بعد از صدور گواهی عدم پرداخت، چک به شخص دیگری منتقل نشده باشد.
-
مرجع ثبتی
در صورتی که چک به هر دلیلی از روش مرجع کیفری قابل طلب کردن نباشد می توانید با مراجعه به اداره ثبت اسناد محل آن دسته از اموالی که به نام صادرکننده چک ثبت رسمی شده باشند را توقیف و وجه چک را از طریق مزایده و فروش آنها و یا انتقال رسمی به خودتان وصول کنید. توجه داشته باشید که این روش زمانی امکان پذیر است که گواهی عدم پرداخت چک به دلایلی از جمله عدم مطابقت دست خط و امضای صادرکننده چک صادر نشده باشد.
-
مرجع حقوقی
زمانی که توقیف مال در چک برگشتی از طریق کیفری و یا ثبتی (به دلیل عدم وجود مال به موجب سند رسمی) امکان نداشته باشد می توانید از طریق مراجع حقوقی اقدام کنید که البته زمان طولانی تری می برد. زمانی چک از امتیازات مندرج در قانون برای شکایت حقوقی برخوردار خواهد شد که ظرف مدت ۱۵ روز برگشت خورده باشد. در غیر اینصورت شما بسیاری از امتیازات خود (از جمله امکان توقیف اموال بدون خسارت احتمالی و امکان مطالبه چک از ضامنین) بی بهره خواهید ماند.
در این روش شما با ارائه واخواست چک، قبل از اقامه دعوی و تنظیم دادخواست مطالبه چک، قادر هستید اموال و یا هر پول نقد موجود در حساب شخصی صادر کننده و نیز هر طلبی که در نزد اشخاص سوم دارد را توقیف نمایید. حتی در صورتی که شخص صادر کننده پس از تنظیم دادخواست و یا اظهارنامه، مالی را به جهت فرار از پرداخت دین به شخص دیگری انتقال داده باشد، می توانید انتقال را باطل کرده و آن را توقیف نمایید. ضمنا 5 درصد هزینه دادرسی را هم باید پرداخت کنید.
رفع توقیف اموال در چک برگشتی
اگر شما مالی از اموال بدهکار را توقیف نمایید آنگاه شخص بدهکار می تواند درخواست رفع توقیف اموال خود را در موارد زیر مطرح کند:
- مال در تصرف شخص ثالث باشد و آن شخص مدعی مالکیت آن گردد یا ادعا نماید که مال متعلق به شخصی غیر از بدهکار است.
- در صورت اعتراض به حکم ورشکستگی یا تاریخ توقف
- مالی که توقیف شده است از مستثنیات دین، از قبیل تنها منزل مسکونی، اثاثیه مورد نیاز زندگی و… باشد.
- طلبکار در خواست تامین خواسته خود را قبل از اقامه دعوا مطرح و اموال بدهکار را توقیف نماید ولی دعوی اصلی را بعد از ظرف 10 روز از این درخواست اقامه نکرده باشد.
- سند رسمی جعلی باشد و به واسطه آن درخواست تامین مطرح شده باشد.
- بدهی بدهکار موجل (مدت دار) و یا معلق (مشروط) باشد.
- مالی که توقیف شده است تلف شود.
- پرداخت دین توسط بدهکار صورت گیرد.
- اعتراض شخص ثالث به حکم توقیف در صورتی که این حکم موجب ضرر به حقوق او شده باشد.
- بدهکار رضایت طلبکار را جلب نموده و موضوع توقیف را تغییر دهد.
اعتراض به توقیف اموال برای چک برگشتی
بدهکار می تواند در موارد زیر، چنانچه اجرائیه توقیف مال توسط اداره ثبت صادر شده باشد، نسبت به آن اعتراض کند:
- شخص بدهکار مدعی پرداخت مبلغ بدهی گردد
- بدهکار سند لازم الاجرا استنادی طلبکار را جعلی اعلام کند
- شخص ثالثی مدعی مالکیت مالی توقیف شده باشد
- طلبکار مال دیگری را برای توقیف معرفی نماید.
استیفای مبلغ چک در صورت عدم امکان توقیف اموال در چک برگشتی
چنانچه معادل مبلغ چک از اموال بدهکار قابل توقیف نباشد طلبکار می تواند درخواست توقیف یک چهارم از حقوق شخص بدهکار و نیز جلب و بازداشت او را بنماید. اگر فرد بدهکار اعسار خود را اثبات نماید دادگاه با در نظر گرفتن وضعیت معیشتی و درآمدی وی و همچنین توجه به وضعیت طلبکار، طلب چک را تقسیط خواهد نمود.
سوالات متداول نحوه توقیف اموال برای چک برگشتی
آیا می توان وجه چک را به طور همزمان از دادگاه و اداره ثبت طلب کرد؟
خیر، چنین امکانی وجود ندارد که از دو مرجع در یک زمان برای مطالبه وجه چک اقدام نمود.
مدت زمان توقیف اموال برای چک برگشتی چقدر است؟
دادگاه پس از صدور اجراییه، بر اساس ماده 16 قانون صدور چک، مهلتی 3 ماهه به صادرکننده چک برای پرداخت وجه چک تعیین خواهد نمود. درخواست توقیف اموال صادرکننده چک در صورت عدم پرداخت در این مهلت صورت خواهد گرفت.
جمع بندی نحوه توقیف اموال برای چک برگشتی
نحوه توقیف اموال برای چک برگشتی مراجعه به یکی از مراجع کیفری، ثبتی یا حقوقی است البته باید قبل از آن گواهی عدم پرداخت چک را از بانک دریافت کرده باشید. مهم ترین شرایط برای انجام این کار آن است که چک به تاریخ روز صادر شده باشد و مهلت دار نباشد، کمتر از شش ماه از تاریخ صدور آن و یا گواهی عدم پرداخت گذشته باشد، بابت امانت و یا ضمانت صادر نشده و همچنین سفید امضا نباشد. بدهکار می تواند در صورتی که مال توقیف شده از مستثنیات دین از قبیل تنها منزل مسکونی، اثاثیه مورد نیاز زندگی و… باشد درخواست رفع توقیف آن را نماید. همچنین شخص بدهکار می تواند چنانچه مدعی پرداخت مبلغ بدهی گردد، شخص ثالثی مدعی مالکیت مالی توقیف شده باشد و یا این که طلبکار مال دیگری را برای توقیف معرفی نماید به توقیف اموال خود اعتراض نماید. لطفا شما هم تجربیات خود در این خصوص را به اشتراک بگذارید.
برای پیگیری بیشتر مشکلات مربوط به چک می توانید با گروه حقوقی نیکرا در ارتباط باشید.